Początkująca...próbująca coś stworzyć z tego co chowa się w szafkach...czyli nauka kucharzenia mamytutków...
Kategorie: Wszystkie | CIASTA | CIASTECZKA | RESZTA KUCHARZENIA
RSS
piątek, 16 października 2009
CIASTO KAWOWE:) TROSZKE ZMODYFIKOWANE

Mt na wstępnie dla sprostowania:) Ciasto to zrobiłam piekąc dwa ciasta, a nie jak w przepisie jedno, bo? bo wiadomo, że jak się nie pilnuje skubańcu temperatury jaka szaleje w piekarniku złośliwym, z którym nie dogaduje się ostatnio, to ciasto nie wyrośnie i kropka. tak więc by uratowac sprawę, upiekłam drugi raz i się udało:) smakować smakowało:) chyba bo dość szybko znikało z lodówki:) podaje przepis w orginale:)


CIASTO KAWOWE:

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • szkl. mąki
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

I masa :

  • 2 szkl. mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 20 dkg masłą
  • 3 łyżeczki cukru pudry
  • 3 łyżki sparzonych rodzynek

II masa:

  • 5 dkg kawy cappucino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 opakowania bitej śmietany
  • 2 szkl. mleka
  • 3 łyżki żelatyny

Pozostałe:

  • Alkohol do nasączenia
  • polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

1. Białka ubijamy dodając pod koniec cukier i żółtka.

2. Wsypujemy resztę składników i lekko mieszamy.

3. Wylewamy na wyłożoną papierem blachę ( 25X36cm).

4. Pieczemy około 30 min. w temp. 180 stopni C.


I MASA :

1. Gotujemy budynie na mleku.

2. Masło ucieramy z zimnym budyniem i cukrem, na końcu dodajemy rodzynki.


II MASA:

1. W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i ją studzimy.

2. W zagotowanym mleku rozpuszczamy cappucino i kawe rozpuszczalną, następnie odstawiamy by ostygło.

3. Do zimnego mleka z kawą wsypujemy śmietankę i ubijamy.

4. Po ubiciu dodajemy żelatynę i mieszamy.

Kiedy wszystko mamy gotowe zabieramy się do dzieła:)

1. Biszkopta kroimy wzdłuż i go nasączamy . ( zamiast alkoholu można uzyć wywaru z kawy )

2. Na spód wykłądamy I masę

3. Potem wykładamy II masę i wkładamy do lodówki

4. Kiedy masa stężeje należy przykryć ją biszkoptem i polać czekoladą:)


MT ze względu na  "nadmiar" upieczonego ciasta przełożyła tak:

  • biszkopt
  • I masa
  • biszkopt
  • II masa
  • biszkopt z polewą:)

kawowe

11:44, mamatutka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 października 2009
Sałatka z pora z ananasem

szybka:) łatwa:) smaczna:)

 

 

SAŁATKA Z PORA Z ANANASEM

SKŁADNIKI:

  • 2 duże pory
  • około 0,5 kg sera żółtego (np. Gouda)
  • puszka ananasów
  • puszka fasoli czerwonej
  • 5 jajek
  • pół łyżeczki chili
  • 3 łyżki majonezu (polecam Babuni:))
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Odcinamy część ciemnozieloną pora i po umyciu sparzamy wrzątkiem.

2. Ser żółty kroimy w kosteczkę, wrzucamy do woreczka, dosypujemy do niego pół łyżeczki chili i wstrząsamy by przyprawa się " rozprowadziła". Zostawiamy na godzinkę w lodówce.

3. Pory przecinamy na pół i tniemy na cienkie paski.

4. Ananasa (wcześniej odsączonego) i jajka, kroimy w kostkę i  dodajemy do pora.

5. Wrzucamy fasolę, ser żółty, majonez, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

sałatka z pora

 

środa, 07 października 2009
Ciasto brzoskwiniowo kokosowe

CIASTO BRZOSKWINIOWO KOKOSOWE

SKŁADNIKI:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 puszka brzoskwini

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 7 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru

CIASTO KOKOSOWE:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dkg kokosu
  • 3 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

"POLEWA":

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki kokosu

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT:

(KAŻDY MA NA NIEGO SWÓJ PRZEPIS, A JA ROBIE TAK:)

Oddzielam białka od żółtek.

1. Żółtka ucieram z cukrem.

2. Do białek dodaje szczypte soli i ubijam.

3. Ubitą pianę dodaję po trochu do żółtek.

4. Do połączonych żółtek z pianą dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

5. Gotową masę wylewam na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę.

Piec w zależności od piekarnika około. 35- 40 min. w temp. 180 stopni C.

KREM:

1. Z podanych składników gotuję budyń. (  Odlewam 0,5 szklanki mleka w której mieszam ze soba mąkę ( 2 łyżki) , mąkę ziemniaczaną ( 2 łyżki), żółtka ( 2) i cukier waniliowy. Po wymieszaniu wlewam do reszty ( czyli 1,5 szklanki) gotującego się mleka. Gotuje budyń na małym ogniu, cały czas mieszając.)

2. Masło ucieram z cukrem pudrem ( 0,5 szkl.)

3. Następnie do masła dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram.

GALARETKA:

1. W czasie studzenia się budyniu gotuje galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiam ją do momentu, aż zacznie tęrznieć.

CIASTO KOKOSOWE:

1. Ubijam pianę z 5 białek( z rachunku wynika, że podczas robienia kremu 2 białka powinny nam jak nic pozostać:))) można je dodać.

2. Do gotowej piany dodaję 5 łyżek cukru- ubijam dalej

3. Na samym końcu wsypuję 10 dkg kokosu, 2-  łyżki mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

4. Można dodac zmiksowane żółtka.

piec w temp 180 stopni C. aż się ładnie zarumieni

 

"Polewa":

1. Prażę kokos na patelni z dodatkiem masła i cukru.( yhy do polewy pozostawiamy sobie około 3 łyżek gotowego kremu)

WYKONANIE:

1. Biszkopt przekrajam na pół.

2. Wylewam na niego galaretkę wymieszana z  pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

3. Nakładam na galaretkę "górę od biszkopta"

4. Teraz smaruje biszkopt kremem

5. Nakładam na krem ciasto kokosowe

6. Smaruję ciasto pozostawioną odrobina masy i " wciskam w nią" raczej staram się sypać prażonym kokosem

i GOTOWE!!! wcale nie jest trudne:) może się tylko tak  wydawać:)

Ciasto brzoskwiniowo kokosowe

(foto; mamatutków)

17:20, mamatutka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 września 2009
Ciasto z orzechami

 

CIASTO Z ORZECHAMI


SKŁADNIKI:


CIASTO:

  • około 0,75 dkg mąki ( ponad 4 szklanki maki)
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody

POLEWA ORZECHOWA:

  • 30dkg orzechów włoskich
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 cukru

KREM:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masłą
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • ewentualnie kilka kropel olejku o zapachu migdałów, bądź wanilii

JABŁKA:

  • słoik jabłek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • przyprawy np. cynamon wedle smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

1. Zagnieść ciasto z wszystkich składników.

2. Podzielić na 3 części .

3. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową.

4. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

POLEWA ORZECHOWA:

1. Margarynę rozpuścic na patelni na małym ogniu.

2. Dodać miód i cukier- wymieszać.

3. Dodać orzechy i prażyc około 3 minut.

KREM:

1. Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować budyń. ( w trakcie gotowania przeważnie używam miksera, by nie było grudek)

2. Masło utrzeć z cukrem i dodawać do niego po trochu wystudzony (zimny!) " budyń "

3. Ucierać, aż będzie puszyste, bez grudek.

JABŁKA:

1. Jabłka podgrzać na małym ogniu.

2. Dodać do nich rozpuszczoną żelatynę.

PRZEKŁADANIE Ciasta:

  1. Ciasto bez polewy
  2. Jabłka (najlepiej ciepłe)
  3. Ciasto bez polewy
  4. Krem
  5. Ciasto z polewą

ciasto z orzechami i jabłkami

( foto; mamatutków)

p.s przepis gdzieś na necie doglądany:)

YHY:) samo ciasto po upieczeniu wydaje się bardzo twarde nie nalezy się tym przejmować:) po przełożeniu robi się idealne:) oczywiście trzymamy je w lodówce:)

12:10, mamatutka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
szybko łatwo i na słodko:) jabłkowo orzechowo

Jak widać Matka dwojga szuka przepisów szybkich i łatwych i to ciasto jest tego dowodem:)

 

Ciasto orzechowo- jabłkowe


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka drobno pokrojonych orzechów
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 jabłka pokrojone w kostke
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • ewentualnie rodzynki

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ucieramy z cukrem.

2. Do jajek dodajemy pozostałe składniki ( mąkę, olej, powidło, proszek do pieczenia, powidło i sode)

3. Na końcu wsypujemy orzechy, jabłka, rodzynki- mieszamy

4. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej byłka tarta blache.


Piec około 40 minut w 180st.

Ciasto z jabłkami i orzechami

( foto; mamatutków)

Mamatutków standardowo musiała czas pieczenia swego ciasta przedłużyć a temp. podnieść ze względu na piekarnik co należy brać zawsze poprawkę i wykałaczką sprawdzać w trakcie pieczenia czy nie mamy przysłowiowego "zakalca"

smacznego:)

11:38, mamatutka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 września 2009
BABKA ESKA

BABKA ESKA


SKŁADNIKI:

  • 20 dkg mąki (1,5 szklanki)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru ( 1 szklanka)
  • 1 kostka masła ( roztopionego)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek zapachowy


PRZYGOTOWANIE:

1. Na małym ogniu roztopic masło.

2. Jajka ubijać z cukrem, az masa podwoi swoją objętość.

3. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszając ( ja mieszam mikserem na najmniejszych obrotach)

4. Mieszając stopniowo dodawać masło, cukier waniliowy i kilka kropel olejku.

5. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem.

6. Pozostałą część ciasta wymieszać z kakao i wlać na jasne ciasto.

piec około 50 min. w tem. 180 stopni.

ostudzone ciasto posypac cukrem pudrem:P:P

 

babka eska

(foto, mamatutka)

(piątkowy mój wypiek, by poprawić sobie nastrój czymś słodkim do kawy, ciasto jest szybkie, proste i nie wymaga duzo pracy,  yhyyyyyy uwaga jak ktoś ma stary piekarnik, niech dogląda swe ciasto często:) ja swoje musiałam ponad godzine piec;/ ale warto:P)

11:37, mamatutka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 września 2009
KOKOSOWE

CIASTO KOKOSOWE

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 6 jajek ( oddzielam od razu 6 białek potrzebnych mi później)
  • 2 całe jajka
  • 20 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dżem porzeczkowy
  • 20 dkg cukru zwykłego
  • 20 dkg kokosu

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

1. Masło miksuje (ucieram) z cukrem pudrem.

2. Dodaje 2 całe jajka i 6 żółtek (oddzielonych na poczatku).

3. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia nadal miksując.

4. Do wysmarowanej tłuszczem blaszki przekładam ciasto.

5. Smaruję ciasto dżemem i posypuję rodzynkami. ( można dodać posiekane orzechy lub inne bakali, wedle smaku).

GÓRA KOKOSOWA:

1. Ubijam pianę ( z wspomnianych 6 białek).

2. Stopniowo dodaję do niej 20 dkg cukru zwykłego.

3. Na końcu dodaję kokos.

4. Gotowe przekładam na ciasto.


Piec: około 50 min. w temp. 180 stopni

ciasto kokosowe

(foto, mamatutka)

12:27, mamatutka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 września 2009
MARTYNKI

Ciasteczka Martynki

(przepis dorwany gdzieś na necie)


Składniki:
• 0, 5 kg maki
• 25 dkg margaryny
• 4 żółtka gotowane przetarte przez sitko
• 1 żółtko surowe
• 0,75 szkl. Cukru pudru
• śmietana
• Marmolada

Przygotowanie:
1. Mąkę posiekać z tłuszczem.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki.
3. Jeśli ciasto jest twarde dodać śmietanę.
4. Wyrobić, rozwałkować dość cienko (ok. 0, 5 cm) wykrwaw pary.
5. Piec, aż się zarumienią.
6. Po upieczeniu przekładać marmoladą i sklejać.

Można polać polewą czekoladową, lub lukrem, zdobienia wedle gustu i smaku:)

Lukier:
• 1 białko
• 15 dkg cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
Białko ubić na sztywno, następnie wsypując porcjami cukier i sok z cytryny ucierać drewniana łyżką.

martynki

martynki2

(foto;mamatutka)

PIERNIK

Piernik
( według przepisu Mamy Mamytytków- babci Zet)


Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 2 całe jajka
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki sody
• 1/2 masła
• 1 szklanka mleka
• Przyprawa do piernika
• 1 słoik dżemu

Przygotowanie:
1. 1/2 masła rozpuścić w 1 szklance ciepłego mleka.
2. Wszystkie składniki dokładnie ubić mikserem.
3. Piec w temp. 180-200 stopni C.

piernik

(foto;mamatutka)

11:34, mamatutka , CIASTA
Link Dodaj komentarz »
ROGALIKI

Rogaliki drożdżowe
(według przepisu Mamy Mamytutków czyli babci ZET)


Składniki:
• 50 dkg mąki
• 5 dkg drożdży
• 20 dkg masła
• 1/2 szklanki śmietany
• Olejek zapachowy
• Marmolada
• Cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:
1. Drożdże rozkruszyć z cukrem, posypać łyż. mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Połączyć masło z mąką, dodać drożdże i śmietanę. Połączone wszystkie składniki zagniecione w ciasto wstawić do lodówki .
3. Po wyjęciu wałkować, wycinać trójkąty, dodawać marmoladę i zwijać.
4. Piec do momentu zarumienienia ok. 30 min. W temp. 180-200 stopni C.

ROGALIKI

(foto;mamatutka)

 
1 , 2